ASLA :: Membri :: Index de membri :: DRAICA, ValericaASLA International :: Site Map - Carte de oaspeti - Contacte - Webmaster - Cãutare site:


Academia de Stiinte,
Literaturã si Arte

Presendinte: Ioan TEPELEA
Str. Independentei 13
Oradea 3700
România
Tel: +40 259 133 339
Fax: +40 259 414 579
Mobil: 092 897 798;
095 122 658
E-mail: asla@operamail.com;
academiaasla@yahoo.com
http://asla.rexlibris.net

Contactati-ne
prin e-mail

Nume:
Subiect:
Mesaj:


ASLA :: Membri :: Index de membri si colaboratori ::

Lector universitar, Doctorand
Scriitor


Photo © 2003 George Roca

Profil:

Valerica Draica s-a nãscut în anul 1958 în comuna Bratca, judetul Bihor, la data de 18 august, ca fiicã a Voichitei si a lui Gavril Popovici. A urmat cursurile scolii Generale din comuna Suncuius, apoi între anii 1973-197, a urmat cursurile Liceului Real-Umanist din comuna Vadu Crisului, sectia Realã. În urma concursului de admitere din luna iulie 1978 a devenit studentã a Facultãtii de Învãtãmânt Tehnic si Pedagogic din cadrul Institutului de Învãtãmânt Superior Oradea, a absolvit în anul 1982.

Cãsãtoritã cu Dumitru Draica, fost coleg de facultate si in prezent coleg de serviciu, acesta fiind de asemenea lector universitar la Facultãtii de Litere din Oradea. Au o fiica, Diana, de 20 de ani, studentã la Facultatea de Medicinã si Farmacie.

Activitatea didacticã: Dupã absolvirea facultãtii, în 1982, a fost repartizatã ca profesor de limba si literatura românã la Scoala Generalã nr. 5 din Petrila, judetul Hunedoara, unde a functionat timp de opt ani. În 1990 a fost transferatã la scoala Generalã nr. 5 Petrosani. În 1991, se reintoarce la Oradea, unde timp de cinci ani predã limba si literatura românã la Liceul "Constantin Brâncusi". Pe parcursul functionãrii sale în cadrul învãtãmântului preuniversitar a sustinut urmãtoarele examene:
1985 - definitivare în învãtãmânt
1990 - gradul II
1995 - gradul I

Din 20 septembrie 1996, in urma unui concurs este angajata si functioneaza ca lector de limba romana în cadrul Universitãtii din Oradea, unde este titularã si în prezent. In 1998 devine membrã ASLA (Academia pentru Stiinte Literatura si Arte) din Oradea, participând la majoritatea actiunilor organizate de aceasta.

Activitatea stiintificã: În paralel cu activitatea sa didacticã, Valerica Draica, este preocupatã de limba românã contemporanã, de tendintele ei, de problemele de vocabularului, a exprimãrii si scrierii corecte, de stil si de stilistica lingvisticii. De câte ori a avut prilejul a pregãtit si a prezentat comunicãri în cadrul sesiunilor anuale de comunicãri ale cadrelor universitare. In prezent, alãturi de sotul sãu, pregãteste o culegere de exercitii si probleme de vocabular si o culegere de exercitii româno-englezã pentru studentii strãini.

Din 15 noiembrie 1999 este doctorand al Universitãtii "Lucian Blaga" din Sibiu, cu teza "Imaginea Creatorului în lirica interbelicã", sub coordonarea prof. univ. dr. Victor V. Grecu. Dupã Colocviul de admitere a sustinut trei examene si trei referate si a obtinând rezultate foarte bune. In prezent pregateste lucrarea: "Repere ortografice actuale" , care va cuprinde materiale de studiu ortografic necesare studentilor sau acelora care doresc sa isi perfectioneze limba romana..

Oradea, 1 februarie 2003

Lucrãri:

Despre cãrti electronice

© 2002-2003 ASLA International
Site Design © Raymond Roca
...